Wednesday, March 9, 2011

rutin baru setelah bekerja

I dah start keje last week. memang rasa hectic sangat & rushing sebab masih breastfeeding rizqy. masuk keje pukul 10 pagi, so pukul 8 pagi dah bangun (tapi selalu pukul 6, 7 pagi dah jaga sebab rizqy nak susu) utk pump/express my milk then siap-siap ke ofis. sebelum tu I hantar rizqy ke rumah my mum dulu.

tapi masuk second week keje, I suruh opie hantar rizqy ke rumah mama since dia keluar lambat sikit & dia tak rushing ape pun, balik baru I fetch rizqy. baru 2 minggu, memang terkejar-kejar & me still nak biasakan diri.. kat ofis pun terkejar-kejar nak pump susu sebab busy gile.. kalau sempat pump, I pump. ada masa tu tak sempat langsung, dah bengkak macam nak meletup, tapi tahan je.. kat ofis takde pantry, so during lunch I pinjamla kejap bilik news to express my milk. fridge pun takde (ada kat ofis tingkat 16, tapi malas nak tumpang ofis orang), so I bawakla cooler beg & so impressed beg tu memang sejuk & tahanla utk chill kan susu selama 16 jam.. bagus beg tu, recommended for all breastfeeding moms!

petang, me keluar ofis pukul 4/5 petang. terus ke rumah my mum to fetch rizqy & lepak dulu kat situ sampai lepas maghrib baru balik. malas nak balik awal sebab opie pun balik lambat. malam bila sampai rumah, kalau rizqy tak buat perangai, I express lagi my milk. kena express byk kali sbb susu banyak & cepat bengkak. Alhamdulillah rezeki rizqy.. sekali pump boleh dpt 5oz, itu one side je.. tapi penat & jenuh la sebab asyik-asyik kena express.. kalau tak, bengkak & tegang je kulit kat area tu.. so dalam freezer, me dah jadi mcm pembekal 'dadih' yg berjaya! banyak stock susu! hahaha

rizqy tido around 11pm. perangai rizqy bila nak tido, I yang kena dukung dia.. kalau opie dukung, tak jalan. dia tido nak berdukung & I kena hayun badan ke kiri kanan. so dukungla dia sampai dia lena, tapi sebelum tu I biar dia nangis dulu sampai dia penat, so senang dia tido.. kejam tak? hehehe.. penat ye nak bagi dia tido. ada masa cepat dia lena, ada masa sejam dukung pun tak lena-lena lagi! bila dia tido, baru I siap-siapkan baju untuk esok, then I terus tido. sejak ada anak ni, pukul 10, 11 malam dah tido, ikut time dia tido.. motherhood is very challenging kan? itulah pengorbanannya, some more for working mom like me.. tapi macam mana pun me tak mengeluh, anything for my son. love u so much Rizqy Harris! :D





4 comments:

b a m b a m ' s said...

comelnya anak kak zaff! :P

lama lar x dgr kak zaff kat radioooo!!!huhuhu.. ker sebab sy on radio x kena time!hahahaha

Ezdiani said...

seronok bace cite zaff dgn ragam melayan rizqy!boh la gmbr byk skit!

Ezdiani said...

seronok dgr cite zaff dgn cite melayan kerenah rizqy..tapi gmbr skitnye...

ct said...

zaff mama yg hebat :)