Wednesday, August 18, 2010

duit syiling

korg penah tak bila pokai, pegi tukar duit syiling kat kedai? hehehehe.. ada satu hari lepas berbuka puasa dgn family Zaff, terkeluarla story ni.. hahahaha.. ntah mcm mana blh terkeluar cerita tu. so bila cerita pasal dut syiling tu, terkeluar cerita ni dari mulut mama, "akak pegi tukar syiling 50 sen kat kedai mamak, tapi mamak tu nak kira dulu, dah kena tunggu tepi kaunter.. abis malu!" hahahaha.. eh ye ke Zaff yang cerita mcm tu? tak ingat langsungla.. mama ckp ye betul, Zaff cerita sendiri kat dia.. hahahaha..

tapi memang mengaku la Zaff memang pernah tukar duit syiling masa tgh study dulu-dulu... adala 2, 3 kali gak. dulu memang suka kumpul syiling 50 sen yg bulat tu.. so, bila tgh kepokaian, kira la duit tu bagi cukup RM50 atau RM100, then pegila bawak tukar kat kedai mamak atau mana-mana kedai runcit. untung gak bila menabung mcm tu kan? bila emergency boleh pakai..

rasanya terbaru yg Zaff & hubby tukar duit syiling, dalam last year kot. walaupun takdela "sepokai" mana.. tapi saje nak tambah mana-mana duit yg ada, kitorg pegi tukar gak! hahahaha.. dapat gak duit lebih-lebih gi tgk wayang ke, lepak kopitiam ke.. tapi sebenarnya kedai memang nak duit syiling ni.. mcm kedai yg kitorg pegi tu, siap suruh datang lagi kalau ada banyak lagi syiling. lagi senang tukar kat kedai, terus dapat cash. kalau tukar kat bank, duit tu dia float dulu.. so, lepas-lepas raya ni, mesti ada gak akan berlaku cerita mcm ni di kalangan kita.. yela, raya sakan, lepas raya, makan serdak kuih raya! hehehehe.. but it's a fact kan?

sekarang opie la yg rajin mengumpul (bukan kumpul, dia letak sepah merata, Zaff yg kumpul masuk satu bekas).. tapi aritu dah terkantoi dia dok guna syiling tu buat bayar tol. ala mcm mana nak bagi banyak kalau asyik guna je?! :P


7 comments:

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

salam...

hey there...
was bloghop n came across ur blog :D
btw im baizurah...im not sure whether u still remember me or not...we were in kelab kanak2 angkasapuri yearsssss back! hahahaha...
anyways, nice to bump into u again...
keep in touch!

salam ramadhan to u n family!
;D

Biqque said...

u tau, laki i menabung dalam bekas kain pelikat tu, cam kotak plastik tu...ya Allah, skali tukar kat bank, rasa cam nakkkkkkk je mintak kahkahkah! gile la rajin menabung dari kecik...i? pemalas!

Ely Hasrul said...

papi pon byk coins tp mmg guna hari2 la.. byr2 ape yg patut.. skang skin pon curik sket buat tambang naik train hahaha

Payad said...

ah!memang wujud rupanya org yg suka kumpul duit 50sen..ingatkan Cik Yah saya dengan kawan nama Zehan je yang suka kumpul 50 sen.

edzlin007 said...

biasalah pergi tukar duit, tapi tak pernah sampai RM50 atau RM100.

mnfaj said...

hai tuan punya blog,
hehe termasuk sini lepas google "tukar syiling",

sebenarnye kepada tuan blog, saya ni pengumpul duit duit syiling malaysia, tahukah puan bahawa (hehe), mungkin ada antara duit syiling yang puan-puan kumpul itu berharga. Bukan maksud 50sen harganya 50sen, itu sudah tentu. tetapi maksud saya, 50 sen itu mungkin bernilai lebih dari itu! ini saya simpulkan di bawah.

50sen 1995 - RM10
50sen 1979 extra dot - rm30
50sen 1988 extra dot - rm30
50sen 1967/1968 - rm5
50sen 1969 - rm20
50sen 1967 1968 milled edge - rm600
50sen 1969 milled edge - RM2000!!!!

saya bayangkan ada sekeping 50sen 1969 milled edge terselit antara syiling puan-puan, owhh sayangnya. haha

mnfaj.blogspot.com

Zaff Zafrina said...

baizurah - hi babe! kite penah join sama2 ke KKA tu? hahaha.. i tak ingatla.. anyway, nice to see u here.. :)

biq - i ikut mood, kalau rajin, mmg berlambak.. tapi opie suke!

skin - sama dgn i, curi buat bayar tol. hehe

payad - kumpul 50sen cepat sikit kaya

edzlin - kena simpan lama lagi tu.. berguna di masa dpean! hehehe

mnfaj - hi! ayah saye suke kumpul syiling2 lama. dia ada 50 sen lama, syiling RM1, duit2 zaman jepun & syiling dari negara lain.. dia sanggup pegi flee market or pasar karat semata-mata nak cari syiling lama..