Monday, June 14, 2010

Singapore (day 1)

last 2 weeks, kitorg satu family, 10 org, telah bersuka ria di Singapura. hehehehe.. kitorg bergerak dari KLIA naik Jetstar Airlines pukul 8.40 pagi dan sampai Singapore 45 minit kemudian. landed kat Changi Airport, kitorg amik cab ke hotel utk check-in & kebetulan paksu Zaff pun ada kat sana, kitorg gi lunch dgn dia kat Ion Orchard Road, lepas tu kitorg dapat 500 SGD. hahahaha.. tu yg suka kalau jumpa dia tu! sayang paksu..!

makan kat food court S'pore adalah sangat mencabar ye! bukan ape, sebelah tempat Nasi Padang yg kitorg nak order tu, selamba je tergantung makanan kesukaan kaum tut.. tekak dah kembang, tapi bila tengok tempat masak dia memang bercover & tak share langsung, ok kan jela.. kat sana memang bercampur-campur makanan halal & tak halal, so tawakal jela, as long kite makan makanan Indo, melayu or mamak. lepas dah lunch, kitorg jalan-jalan & shopping-shopping kat Orchard Road. sekarang tengah Great Sale of S'pore, memang haruray la bershopping! :D






around 4pm, kitorg naik cab balik ke hotel sebab nak tunggu my brother from UK yg balik bercuti. dia sampai KL, terus naik connecting flight ke S'pore jumpa kitorg kat sana. sementara tunggu dia, Zaff yg dah sangat kepenatan, kaki dah sakit, pinggang pun sakit gile, sempatla tido kejap. mcm ni rasanya org pregnant, kalau dulu jalan sejauh-jauh tidak pun boleh, tapi sekarang, kejap je dah sakit sana sini.. sabar jelah!

Ruddin sampai dekat-dekat pukul 7 malam. so good to see him after nearly 1 year terpisah. yg lagi dramatik, tak jumpa kat KL, tapi jumpa kat S'pore! hahahaha.. sempat gak bersembang dgn dia yg kepenatan kelam-kabut tukar airport dari KLIA ke LCCT, nak kejar flight ke S'pore, gara-gara flight kat Dubai lintang-pukang time departurenya! itula bahaya kalau amik connecting flight. buatnya flight sebelum tu delay, next flight ada yg terlepas! mana lagi nak tunggu beg yg 30 kilo beratnya, nasib baikla ada sorg kawan dia yg blh dia mintak tolong amikkan beg tu & bagi kat driver paksu yg tunggu kat KLIA. kalau dia sorg-sorg, confirm memang tak sampai la S'pore.. anyway, dah selamat semuanya! hehehehe

malam, we all ke Orchard Road balik, dinner Ayam Penyet Ria kat Lucky Plaza. gile best sambal dia! then, kitorg ke Beach Road, nak makan sup tulang merah lak. sup tulang tu kat Golden Mile Food Court, Beach Road, Anthony Bourdain pun penah gi makan sup tulang tu. tu yg semua nak try tu! tapi Zaff rasa dulu makan lagi sedap, mungkin yg tu tempat lain punye kot..


dari Beach Road kitorg ke Mustafa Center, saje nak tgk ape rupa tempat tu yg katanya bukak 24 jam. jam dah pukul 10 malam, dah agak susah nak dpt cab, sampai kena beratur lama la jugak. nak-nak pulak kat Beach Road tu tempat bas berhenti, lagila ramai yang nak amik cab. lama gakla tunggu, dalam setengah jam kot baru dpt cab.

Mustafa Center kat Little India, mcm Mydin je cuma barang dia banyak gile la. kata jela nak ape, semuanya ada, yang lainnya dia beroperasi 24 jam! kitorg kat situ kejap je dlm 15 minit then terus gerak balik sebab esok pagi-pagi nak bangun nak ke Universal Studio.

here comes the part yg betul-betul menguji kesabaran. nak dapat cab kat area Little India tu punyela susah! tak dapat depan Mustafa Center, kitorg berjalan ke main road. kat situ pun takde cab yang nak stop! semuanya on call, busy or shift change. kitorg tunggu sampai dekat sejam! bukan kitorg je, ramai lagi yg tak dapat cab. driver ni semua mogok ke? or nak tunggu midnight supaya dapat extra charge? masa tu memang dah hangin-hangin satu badan! dahla Zaff ni dengan pinggang & kaki makin sakit. mama & abah pun dah tak larat nampaknya. memang S**L la driver-driver kat situ. kitorg bertukat-tukar tempat tunggu cab, satu pun tak nak stop! ada 2, 3 family tu dengan anak-anak kecik, lagi kesian.. kitorg ni nasib baik angah, aidil & zarra tak ikut, kalau tak, tak taula mcm mana..

luckily, ada satu cab ni, lepas dia drop penumpang, agaknya dia kesian kat my mum, dia tanya nak pegi mana. so my mum buatla muka kesian kat dia, cerita macam-macam mintak simpati, (hehehehe) last-last dia bagi naik gak, tapi kena charge 20SGD la, padahal nak balik ke hotel kitorg tak sampai 10SGD pun! so yg balik dulu, Zaff, my parents & Ruddin. on the way, driver tu cerita, malam-malam driver cab memang tak nak amik langsung org kat Little India tu sebab diorg takut dgn org India yg jahat & ganas. ooohhh itu macam ke? tapi nayala pelancong-pelancong mcm kitorg yg tak tau ape-ape kan? ntah ape-ape ntah. banned la that area!

after 45 minutes baru opie & adik-adik yg lain sampai hotel. opie cerita diorg patah balik ke Mustafa Center & berjalan lagi 2, 3 blok ke atas baru dapat cab, tu pun kena berpecah & berebut dgn org lain. memang kurang ajarla India kat area tu, sebab tu semua driver cab takut! takpela, pengalaman yg sangat buruk di Little India, so to others, avoidla pegi tempat tu ye!

malam tu, walaupun penat nak mampus, Zaff still tak blh tido. ada bunyi mcm paip bocor kat dalam toilet, setiap 10 minit dia bunyi. celaka betul! dengar macam dari bilik sebelah which is bilik angah, tapi katanya dia tak dengar ape pun.. so bunyi apakah itu & dari mana datangnya? ha, satu malamla tak tido langsung! &*&@#%%&%*&


3 comments:

Biqque said...

masa kitorang kat little india tu, mmg tak naik cab, naik mrt je...sbb dah tau situ ramai kel***, takut!

edzlin007 said...

ooh yeke. isk2. bagus gak baca blog kak zaff ni. leh jadi panduan. akhir tahun ni nak ke singapore.

comel lah zarra tu.hehe

Nor Azian said...

hi nice to meet u here zaff.. But itula cabaran kalo ada kat little India tu. I kalo g Spore n kalo nk ke sana mmg naik kete sdri je. xde la nk naik public trans. Tu la salah satu sbbnye. Ada skali tu pegi n melintas jalan ramai2 ngan India n etc nye people kan, kami pun rasa mcm dh jd Indian rasa mcm kat Mumbai. HAHAHA