Sunday, June 27, 2010

bila pregnant..

  • takde morning sickness langsung, Alhamdulillah..
  • first trimester, selalu rasa lapar gile, sampai kena gastrik. bila dah 3 bulan, dah masuk 2nd trimester, rasa lapar tu dah boleh control, now lapar mcm biasa je
  • tak boleh makan tapai & nanas.. that's my favourite.. :(
  • ramai yg tanya baby Bali ke? so, biar Zaff bagitau kat sini, BUKAN. baby ni jadi before we all pegi bali bulan 4 tu.. hehehehe
  • nafsu untuk makan menggila-gila. tapi sedaya-upaya cuba kontrol. jenuh nak diet lepas bersalin nanti
  • takde mengidam yg pelik-pelik, Alhamdulillah.. kalau tak, jenuh my hubby!
  • agak moody.. kesian my hubby
  • awal-awal pregnant, selalu rasa malas je.. asyik nak tido je, sekarang dah ok! :)
  • tak boleh bela kucing.. so, kucing kitorg diberi balik kepada tuan asal. bela kucing tak elok for baby sebab kucing ada bakteria ape ntah
  • tak suka minum semua jenis coffee. padahal dulu, that's my favourite!
  • suka minum tea & ice lemon tea. dulu tak suka
  • doctor advice jgn makan nasi banyak, nanti gemuk
  • suka bermanja-manja dgn my mum, mintak dia masak semua my favourite dish & ape yg rasa nak makan.. thank u mama, love u!
  • suka makan mee bandung, dulu sangat jarang makan benda alah tu
  • ada masa rasa boring & muak makan ayam. dulu takde pun rasa macam tu!
  • hari-hari kena makan folic acid & calcium. masuk 18 weeks, kena makan obimin pulak. dulu sebelum pregnant, takdela kena makan ubat hari-hari
  • selalu bermimpi. dulu sebelum pregnant susah nak mimpi, sekarang ada je mimpi.. rupa-rupanya memang salah satu simptom bila pregnant, kite selalu bermimpi
  • selalu ke toilet bila malam-malam, kadang-kadang tension gak. tak minum banyak pun, mesti rasa nak terkencing, itu pun salah satu simptom preggy
  • baru masuk 3 bulan, perut dah nampak. ramai yg tegur.. hehehehe.. maybe sebab isi perut ku tebal gak, tu yg cepat nampak perut memboyot! hehehehe
  • tapak kaki selalu sakit-sakit. berdiri lama sikit je mesti sakit. ni belum lagi perut membesar..
  • hari-hari kena sapu Bio-Oil kat perut untuk mengelakkan stretch mark
  • rambut banyak gugur, mungkin sebab perubahan hormon. now menunggu masa untuk potong sependek-pendeknya rambut ni
  • rasa happy & excited bila tiap-tiap minggu dapat updates from Baby Center tentang perkembangan baby.. now I am 15 weeks.. :)
  • malas nak gi tempat yg sesak-sesak, malas nak jalan-jalan or shopping-shopping, save duit.. hahaha
  • tido dgn tinggikan kaki, takut kaki bengkak..
  • dapat tau due 19 Disember, tapi sgt berharap baby keluar on the same date of my birthday, 22 Disember
  • kena cancel trip ke Guangzhou bulan 10 nanti, dah tak larat kot nak jalan-jalan lagi time tu. tapi plan nak pegi Pulau Perhentian sebelum puasa nanti.
  • naik pangkat, salary pun naik & dapat beli double-storey link house kat Bandar Sungai Long. lagi best, rumah tu batu-bata merah, which is my hubby suka rumah mcm tu. paling cepat pindah sebelum puasa, atau lepas raya. sangat tak sabar! Alhamdulillah, rezeki baby..
  • last week, bila scan baby, dah nampak dah baby boy or girl.. tapi rahsia! hahaha.. sabar-sabar ye.. sape-sape yg dah tau, sila zip mulut anda!

4 comments:

Ely Hasrul said...

eeiii beshnye!!! excited la auntie kepoh nih nak tauuu hahahhaha

congrats naik pangkat.. rezeki baby tuh

shuweet said...

congrats ye :)

edzlin007 said...

waaah...byk perubahannya...Alhamdullilah...rezekibaby.

amElyn said...

hi sis!
this my first time to be here.im getting married soon.kinda bz bloghopping.hehee feel free to drop by n share some info or any tips on wedding preps eh!
kumakikaeamelyn@blogspot.com
im following u btw~
keep in touch! xoxo

p/s : congrats on ur baby!! hope dpt baby yg comel sehat gebussss! =)