Thursday, December 16, 2010

masih lagi menunggu

Sehingga blog ni dibuat, I still menunggu lagi masa & hari bila baby ni nak keluar. Now I’m 39 weeks. Due date sepatutnya Ahad ni, 19th December, tapi baby dok relaks lagi dalam perut ni. Maybe dia nak keluar time birthday I kot on 22nd? So that kitorg bertiga sama bintang Capricorn.. :D

Badan memang dah tak larat, tapi masih lagi kugagahkan diri keluar ke mana-mana & banyakkan berjalan supaya senang bersalin nanti.. :D

Last week on Monday, me & opie pegi jumpa our gynae for our last appointment. Bila scan, baby still in OP positon (muka ke atas). Lagi sekali Prof. Hashim cakap bersalin nanti sakit sikit sebab dia tak ikut bentuk pelvic kite & worst come to worst kena forceps or Caesar. Masa dengar tu, I rasa down sangat & tak tau kenapa rasa sedih sangat.. kalau boleh, I memang tak nak Caesar & kalau boleh jugak, forceps pun tak nak. Tapi kalau itu yg terbaik, kenala buat kan?

Balik rumah, terus buat research pasal OP positon. Memang betul ape yg prof cakap, tapi ada pilihan, kalau tak nak forceps, boleh ventouse vacuum. Even my brother (yg bakal doctor tu) pun advice, pilih vacuum instead of forceps. Kalau kat UK & USA, org sana lagi prefer vacuum. Forceps ni kebarangkalian utk koyak besar lebih sikit. Mana taknye, kalau tengok forceps tu pun dah ngeri, bentuk mcm gunting besar & made from metal. Bayangkan bila dijolok ke “situ” ape jadi? Kalau vacuum, ada yg metal, ada yg getah, depends on doctor, tapi kat HUKM kalau tak silap diorg guna yg getah punye (diorg tunjuk masa antenatal class aritu), so risiko untuk cedera kurangla sikit. Takpela, mana-mana pun ok, as long semuanya selamat. Cuma kalau kena vacuum or forceps, confirm I amik full dose epidural! Hehe..

Last 2 days, my brother ada bagi link utk tgk real video org cucuk epidural & also real video org bersalin normal, forceps, vacuum & c-sect, so that I got the idea mcm mana nak bersalin nanti.. To tell you the truth, video tu memang real & takde censored-censored. Amazingly, I tak rasa takut langsung! Kalau dulu confirm tak nak tengok. Yela, mcm mana pun memang I nak kena lalui semua tu.. Cuma tengah tengok video tu, tiba-tiba meleleh je air mata & I menangis sampai tersedu-sedu. Lagi sekali, bukan takut, cuma terkenangkan mcm mana pengorbanan mak-mak kite lahirkan kite dulu. Allahuakbar!

Semalam, my brother called me from UK. Kitorg bersembang pasal I nak bersalin. I dengar suara dia yg lagi nervous & risau daripada I yg nak bersalin ni. Dia dok tanya banyak kali I ok ke tak nak bersalin tu, mental dah ok ke, boleh tahan sakit ke nanti.. yela dah keje dia selalu tgk org bersalin & sambut baby, but this time kakak sendiri yg nak bersalin. Ape yg I boleh buat, I gelak je & I ckp insyaAllah semua ok, kite doa banyak-banyak & mintak dipermudahkan segalanya oleh-Nya. I nak cakap lebih-lebih pun tak boleh sbb tak tau ape akan jadi on the real day..

Udin ckp, harap-harap muka baby pusing sebab baby masa nak keluar dia akan pusing-pusing lagi cari position.. insyaAllah.. lagi satu Udin told me yg I kena expect the worst sbb kalau baby in OP position, memang sakit & tulang belakang I pun akan sakit lebih sikit sebab kepala baby tekan tulang tu time dia nak keluar.. masa tu epidural pun rasanya tak dapat cover sakit tulang belakang tu, kata Udin.. so time tu my husband memang kena support betul-betul & buat ape yg patut mcm tuam or urut belakang I. insyaAllah, kite doa yang terbaik & harap-harap semuanya berjalan lancar. To baby dlm perut, I know u’re good, dengar cakap mama & papa ye. Nak keluar nanti, bagi senang sikit, tolong mama sama & jangan bagi mama sakit sangat ye.. We both can’t wait to see u! ;)

Amin amin ya rabbal alamin..


7 comments:

dialicious said...

Zaf..dkt mane nk tgk link yg udin kasi tu?interested la..hehe..i rasa u bole gosok2 perut..and say to ur baby to turn his face..insyaAllah dia dgr..miracle does happen to those who believe.all d best zaff..org kata pantang tu lg challenging dari bersalin so get ready!!hehe..smoga jadi mama yg baik

BlueEwoke said...

Selamat Bersalin..semoga semua selamat :)

Little BlueBird said...

Dont worry zaff...Mine used vacuum also...masa nak kuar tak sakit..serious!! but contraction..OMG...!! I lagi la..natural giler..no jap..nothing!!!
Doa Banyak...I banyak baca surah Doa ni masa kat labor room
1.Rabbi Yassir Walaa Tu'assir Rabbi Aatmim Bil Khair
2.Surah Alam Nasrah...

Insyallah..senang jer...

marikosan said...

zaff, citer kelakar, i dreamt abt you semlm haha. takyahla citer psl ape tp u tgk sakan makan dlm mimpi tu

penantian suatu penyeksaan kan?hehe if you can refer to myblog, i pun delivered baby at ngam2 40th weeks. sama mcm u, tggu baby nak kuar.
My birth experienced was using forceps and alhamdulillah i takde la koyak besar sgt. and i took epidural too. my doc pandai jahit which till now i dont see my stitches wounds ke ape. its back to normal :)

i know u can do it, and boboy dlm perut dgr ckp u. amazingly, we and our baby are strong enuff. just doa yg baik and selamat to u both and congrats to opie for jadi ayah

Zaff Zafrina said...

diah - insyaallah, mmg selaku i gosok2 perut ckp dgn baby. u nak tgk vido tu kat sini http://www.babycenter.com/2_live-birth-epidural_10314055.bc

na - amin, tq

kak hana - ok ok.. at least dpt tau drpd org yg dah ada experience.. tq ek. ;)

marikosan - mcm mana la u blh mimpi i lak kan? hehehe. thanks for sharing ur experience.. amin!

Zaff Zafrina said...

posted by skin (sorry skin tertekan delete button. hampeh tul!) - insya allah sume selamat zaff! skin pon amik epi and vacuum gak. rasenye zaff dh ready sgt2.. xsabarnyee.. sama mcm udin haha.. good luck tau!

tq! mmg dah ready ni & tak sabar.. tapi tetap sabarrrrr... :)

edzlin007 said...

Saya doakan yang terbaik buat Kak Zaff.