Wednesday, November 24, 2010

kesian kucing

i'm a cat lover. in fact memang pencinta haiwan la, especially haiwan yg berbulu.. selalu rasa kesian kat mana-mana haiwan yg selalu kena dera, or yg merempat kat tepi-tepi jalan dll.. dulu sebelum kawin, kat rumah my parents memang ada bela kucing until now, lepas tu me & husband pun ada bela kucing jugak. tapi since i got pregnant, kitorg bagi kucing tu kat my cousin. kitorg tak nak amik risiko, takut ape-ape jadi kat my baby sebab u know la kan kalau bela kucing, mana dgn bulunya, bahan buangan dia & lagi tak tahan abis rosak my perabot.

kat rumah my parents, banyak gile stray cats kat belakang rumah. mula-mula tak banyak, tapi bila dah mengawan sana sini, so banyak la baby-baby kucing yang lahir. kadang-kadang kesian tgk diorg. time makanan banyak, adala, kalau takde, mecarila diorg.. my mum pun laratla nak jamu diorg selalu kan? takpela, semoga kucing-kucing tu cekal & tabah menghadapi dunia yg penuh pancaroba ni.. :)

tapi ada satu situasi yg lagi buat Zaff kesian kat kucing belakang rumah tu. bila time hujan lebat, diorg jadi mcm ni.. cuba tengok gambar kat bawah ni





nak elak dari basah & sejuk, so kucing tu panjat grill rumah belakang.. kesiannye! dahla sempit, mesti sakit kaki & tangan dia kan menahan kat grill tu..


5 comments:

Biqque said...

ya Allah sedihnyer...bergenang air mata i... :( camne nak buat tu zaff?

Zaff Zafrina said...

kadang-kadang diorg lepak bawah longkang, kadang-kadang je diorg naik kat grill tu. ada masa ukan sekor je, beramai-ramai kat situ! tapi kejap je, lepas hujan stop, diorg turun la sendiri

THE LEKAT LEKIT STORY said...

nak tengok pencinta haiwan sebenar clik la kat

http://kucing2terbiar.blogspot.com/ << Ini alah Manusia yang sangat mulia.

http://kakimotong.blogspot.com/ << yg ni bela kucing sblm si kembar dia lahir lg.. Yang lebih menyayat hati kucing yg di bela adalah mangsa kekejaman manusia.. Baca la kisah HERO pasti pencinta haiwan akan mengalirkan airmata

Nieta Abadiey said...

Ermmm....kesiannya...mcmne la dia dpt bertahan mcm tu kan?emmmm

edzlin007 said...

Ya Allah kasihannya. sebak saya tgk.