Friday, October 19, 2012

Venice : Venetian Ghetto

first night di Venice, arghh tak boleh tido! bilik panas! pada yg tak tau, most hotel kat Europe takde aircond but ada heater. so bayangkan kalau time summer takde aircond? heater tu adala angin sikit, tapi tak cukup nak sejukkan bilik hotel yang besar. oh gosh! last-last bangun bukak tingkap. tapi bila bukak tingkap bising lak kalau ada kereta lalu lalang depan hotel tu. tapi okla, bila dah bukak tingkap, lama-lama terlena jugak. so pagi tu, kitorg bangun awal terus siap & breakfast, owh sungguh sedap bread & coffee kat hotel tu!


 today kitorg naik train 2 tingkat ke Venice

 hari ni takde misi nak ke mana-mana, just nak abiskan masa kat Venice sebelum berangkat ke Newcastle esok. cuaca masih lagi panas sangat


 owh ada misi la rupanya! adikku mencari kawasan ghetto yang jadi penempatan Yahudi kat Venice ni. tapi nak dijadikan cerita, lama gak la kitorg jalan sampai sesat. memang akan sesat la kat Venice, satu sebab tak paham bahasa diorg & satu lagi banyak sangat celah-celah bangunan


 hari ni jalan bawak towel kecik sebab berpeluh tak hengat!

 jumpa gak akhirnya Venetian Ghetto ni

 main square of the Venetian Ghetto. ada lebih kurang 500 orang yahudi tinggal kat kawasan ni. perkataan ghetto in English berasal daripada sini, diambil daripada perkataan gheto bahasa Venetian. masa kat sini adala orang yahudi jalan-jalan sambil pakai long coat & topi tinggi diorg tu. tapi kitorg tak amik gambar pun 

 kalau tengok postcard, mesti ada gambar bangunan ni










 dah penat berjalan & disebabkan panas, dua hari kat Venice, dua hari jugak kitorg makan gelato. the best in town! datang Italy tak makan gelato tak sah la kan? satu scoop €3 lebih














jalan sudah, amik gambar sudah, makan gelato sudah & beli handbag pun sudah. ops! lupa nak share, Italy kan memang famous dengan leather goods kan? so kat Venice ni memang banyak kedai  beg kulit. so, ku terjebakla membeli satu handbag pure leather local brand harga €50 setelah ditawar-tawar. duit kite dalam RM200. mana nak dapat handbag kulit harga RM200 kan?? 

around 3/4pm kitorg gerak balik, dah tak tahan panas sangat. terus packing beg untuk ke Newcastle esok. :)

2 comments:

BlueEwoke said...

Zaff, u pegi bulan berapa yg panas nih? tp cuaca cam cantik je

Zaff Zafrina said...

Na - i pegi jun. panas gile-gile!! berbirat badan & muka, mcm kat malaysia dah. adik i ckp, venice best pegi time spring dalam bulan mac