Saturday, March 23, 2013

sebelum kejadian..

Arwah maktok di hari-hari terakhirnya di dunia sebelum berpisah dgn kami buat selama-lamanya. Gambar 1&2 semasa admitted di Damai hospital. Gambar 3 dalam ambulans sejam lebih sebelum dia meninggal. Gambar 4 masa tgh tunggu ambulans nak balik rumah sebelum dia meninggal. Gambar 5 semasa di isolation room ICU Ampang Puteri 8 hari sebelum dia meninggal. Maktok admitted kat Ampang Puteri genap 20 hari. Semoga tenang di sana & semoga Allah swt mencucuri rahmat ke atas maktok. Semoga maktok berada di syurgaMu Ya Allah bersama para solehah yg lain. Amin.. Al-Fatehah.

Thursday, March 21, 2013

Bila duduk sorang, teringat...



Gambar arwah maktok masa dia admitted kat Damai hospital bulan Feb lalu. Masa melawat dia, kucakap "esok maktok boleh balik kot." Dia geleng slow kepala dia, "dak, lusa baru boleh." Masa tu maktok lain. Banyak cakap & banyak bertanya daripada biasa. Bila cakap pasal sakit dia, nampak bergenang airmata dia. Mesti dia takut & dah tau yg dia nak tinggalkan kitorg. Tapi nampak kat wajah dia, dia redha dgn sakit yg Allah bagi kat dia. Ada masa tgh sembang, dia pejam mata mcm tidur, tapi tiba-tiba menyampuk balik sembangku dgn sepupuku. Dia banyak tanya pasal semua org, especially pasal nenek my husband. Bila ku cerita dia dgr betul-betul mcm taknak terlepas satu perkataan drpd mulutku. Sambil-sambil tu dia sahut percakapanku. Bila cerita pasal Rizqy, nampak dia seronok & gelak-gelak. Dia suruh Rizqy mkn buah anggur yg ada. Dia offer ku choq penegham sebab dia tau cucu dia ni suka kuih tu. Soalan pertama yg dia tanya yg tak blh ku lupa sampai sekarang, "la ni dah pandai masak?" Al-Fatehah untuk maktok. Zafrina rindu kat maktok. :'''''(

Al-Fatehah part 2

Lanjutan daripada entry ini dipetik daripada blog sepupuku..

15/3- Alhamdulillah.. Maktok dah boleh keluar dari ICU. Masuk wad biasa. Malam ni Wani jaga maktok. Doakan Wani kuat dan boleh bantu maktok kembali seperti sedia kala.

Sampai hospital petang tu, Wani berkomunikasi dengan maktok. Bgtau yang Wani akan tidur sini dan jaga maktok. Maktok tak boleh cakap banyak sangat. Masih lemah. Tapi dah mula minta air minum orally walaupun ada feeding tube yg masih belum dibuka. Mungkin tekak maktok kering. Malam maktok tidur tapi terjaga beberapa kali panggil Wani. Mmg maktok taknak ditinggalkan. Dari siang maktok minta bawa pulang ke rumah.

16/3 - Maktok minta Wani mandi dan basuhkan rambut dia. Maktok mmg menjaga penampilan semasa sihat. Menjaga aurat. Tapi sebab maktok belum boleh duduk sepenuhnya, staff nurse tak berani nak bawa maktok masuk toilet. Sponging atas katil sahaja. Wani bersihkan badan maktok, tukar pampers, basuh kencing berak maktok. Tolong nurse untuk mempercepatkan masa nak elakkan maktok penat. Wani letak minyak zaitun dan sisir rambut maktok. Pin kemas-kemas danpakaikan anak tudung maktok. Maktok dah bersih. Maktok masih berkahak yang menyusahkan pernafasan. Suara maktok dah kurang kedengaran. Hanya baca gerak bibir sahaja. Agak lemah. Wani yakin dengan kuasa Allah. Seharian maktok minta minum air ikut mulut. Makan bubur pun 2-3 suap sahaja. Nasib ada susu yang masuk ikut feeding tube tu. Kenyang la jugak maktok. Maktok masih sebut 'nak balik'. Kami usahakan. Call private nurse, cari katil hospital dan kelengkapan lain.

17/3 - Hari ni maktok makin lemah. Ungkapan 'nak balik' kerap diucap. Kami pujuk agar dia kuat. Private nurse hanya boleh datang untuk ' assesment' hari Isnin jam 10.30am sebelum maktok dibawa pulang. Walaupun doktor berat nak lepaskan maktok pulang dengan keadaan maktok mcm tu, tapi doktor benarkan. Esok maktok akan pulang ke bilik kesayangannya..

Hari ni maktok kurang minum. Makan pun sikit sgt. Dah pujuk tapi maktok cakap maktok letih. Maktok nak rehat. Selesakan maktok. Doktor dah buang tube kencing maktok. Tapi maktok ckp dia nak kencing tapi tak keluar,sakit. Dah bgtau nurse tapi nurse ckp mmg akan ambil masa untuk kembali normal cara buang air kecil tu. Malam tu maktok sgt pasif. Senyap dan tidur. Physio yang dibuat untuk buang kahak dalam paru-paru maktok berjaya tapi masih berbunyi nafas maktok. Malam ni maksu teman Wani tidur di wad. Maktok tak jaga sepanjang malam. Tapi pernafasan maktok makin drop. Oksigen tak menentu. Nurse cuba sedut kahak, tapi tak ada respon melawan dari maktok.

18/3 - Subuh. Nurse masuk, kejut maktok tapi tak ada respon. Maktok hanya respon ketika sakit. Panggil pun tak ada tindak balas. Maktok makin tenat. Call semua ahli keluarga bgtau keadaan maktok yg tenat. Surah Yaasin dimainkan berulang kali. Bacaan bersilih ganti. Bagi menghormati permintaan maktok untuk pulang, kami tunggu sehingga semua peralatan di rumah disiapkan private nurse. Ambulan sudah bersedia jam 5.15pm. Maktok dah bersedia nak pulang.

Sampai di rumah jam 5.40pm. Anak, cucu, cicit, menantu menyambut maktok. Terus ke bilik. Setelah dipindahkan ke bilik, kami bersihkan badan maktok lagi. Bagi maktok rehat dan tenang. Setelah siap semua, maksu masuk. "Mak, mak dah balik tau. Kita dah ada kat rumah ni. Cheq dah bawa mak balik.".. Bagai ada sahutan dari maktok.."Hmm".. Tiba-tiba maksu panggil Wani. Breathing maktok drop. Semua panik. Wani atas kepala maktok dah merintih meraung mengharapkan keajaiban Allah untuk kali ini.. Azan dilaungkan. CPR dibuat. Tapi ketentuan Illahi, Maktok dah pergi tinggalkan kami. 7.05pm. Penuh la hajat maktok nak pulang. Rupanya maktok nak habiskan waktu terakhir dalam bilik di rumah. Sedih? Subhanallah.. sangat sedih. Dari mula-mula sakit sampai ke akhir nafas Wani ada dengan maktok. Wani cuba menidakkan ketentuan Allah. Tapi Wani sedar yang tiada lagi kesakitan maktok alami. Maktok pergi dengan tenang. Wani terima Qada dan Qadar Illahi. Putuslah doa seorang nenek.

Damailah maktok di sana. Doa akan kami iringkan untuk maktok. Tak akan ada pengganti. Wani personally tak boleh terima lagi ketentuan ni. Maktok, Wani rindu. Wani nak tido pegang tangan maktok, suapkan makan minum maktok, kongsi makanan, bersembang, urutkan badan maktok, sikatkan, pinkan rambut maktok, bedakkan wajah maktok... Tapi Wani tau maktok dah ada di alam yang pasti. Biar rindu Wani ni terus mengulit hari-hari mendatang. Wani akan simpan kenangan kita. Wani sayang maktok dunia akhirat.

19/3 - Jenazah maktok dimandikan kami - anak, cucu, menantu jam 9.30am. Selepas selesai, jenazah maktok dibawa ke Tanah Perkuburan Taman Batu Muda Koperasi Polis untuk disemadikan pada jam 11.30am. Alhamdulillah semuanya selesai seperti dirancang.


Tahlil 2 malam berikutnya di rumah maksu berlangsung dgn sempurna. Allah maha mengetahui segala sesuatu. Bukan mesin yang menjadi penanda hidup, ketentuan Illahi itu yg pasti terjadi. Wani dah laksanakan tugas sebagai cucu, dan semua ahli keluarga berada di tanggungjawab masing-masing. Kami boleh tersenyum tatkala mengingati saat-saat indah bersama maktok. Maktok seorang yang kuat dan tabah. Penyambung silaturahim kami sekeluarga. Pengikat kasih sayang kami. Terima kasih Allah kerana menghadirkan seorang insah mulia ini.

** Maksu/Paksu, Wani tak mampu nak tolong dari segi wang ringgit. Hanya mampu membantu dari segi sokongan dan bantuan sepanjang maktok sakit ni.Jasa dan pegorbanan maksu sangat besar. Allah sahaja mampu membalas. Terima kasih maksu/paksu. 

Tamatlah sudah kisah kesakitan dan pengakhiran Hajah Rahmah Bt Abdullah. Mulalah hari-hari kami tanpanya. Semoga kami kuat menghargai hari mendatang dengan insan-insan yang kami sayangi.

Sekian,
Wasallam..

Al-Fatehah

Nendaku, Hajah Rahmah Abdullah telah kembali ke rahmatullah pada 18 Mac 2013 pukul 7.05 malam. sampai hajat dia nak balik rumah..

private nurse team untuk jaga maktok di rumah


 5.40 pm maktok selamat sampai di rumah


7.05 malam. Hanya tinggal nama. Al-Fatehah kepada nendaku Hajah Rahmah Abdullah atau Rahmah binti Ramlah

Antara peralatan hospital maktok yg baru beli utk dipakai kat rumah. Tak sampai 2 jam pun sempat digunakan. Al-Fatehah

 Tahlil untuk maktok sebelum ke masjid pagi Rabu, 19 Mac. Al-Fatehah

  pukul 9.15am. Perjalanan terakhir maktok keluar dari rumah untuk selama-lamanya. :(

Ku ada rasa terkilan kerana tidak melawat dia ketika dia agak ok pada hari Jumaat & Sabtu sebelum dia meninggal. weekend ku amat sibuk & ada bertanya kepada maksu nak pegi melawat maktok, tapi maksu tak kasi sebab takut jangkit kuman. Isnin lepas dpt bbm, sms & call daripada semua, ku rushing ke hospital dan dapat bercakap dengan dia, tapi takde respond, tak taula dia dengar ke tak. tapi ku puas sebab dapat mandikan & kafankan maktok dari awal sampai akhir. Alhamdulillah. dalam 11.30am, maktok selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Batu Muda, berhampiran Taman Samudera & Taman Koperasi Polis. 


 saat jenazah diturunkan ke liang lahad

berpisahlah jasad dengan dunia. tenanglah di sana maktok



Alhamdulillah selesai segalanya. Terima kasih kepada semua. Kami akan merinduimu maktok. Semoga tenang di sana & ditempatkan di kalangan yang beriman. We love u so much. :''(

Sepupuku yang menjaga maktok dari mula maktok sakit sampai maktok meninggal. Dia yg paling sabar antara anak-anak & cucu-cucu lain, yg sabar & tahan melayan karenah maktok, yg sanggup jaga makan pakai berak kencing maktok. Tak terkata ucapan terima kasih kami kepada Wani, hanya Allah yg mampu membalas segala jasa Wani.

So cute my niece. Sangat curious tengok dari awal apa orang buat kat toknek. Masa tengah kebumi suara dia je dengar, "toknek masuk tanah, toknek kena tanam pasir". Zarra baca bismillah & doa kat toknek ye sayang

 sayu tengok maksu macam ni. masa lepas maktok meninggal, dia berdiri sorang-sorang tepi maktok, dia usap-usap badan & muka maktok.. :(



 Kawasan tanah perkuburan yang sangat cantik untuk maktok, ibarat taman syurga di dunia. Kawasan baru & susunannya sangat teratur. Bersemadilah dengan tenang maktok













Maktok meninggal pada usia 79 tahunKehilangan suami lebih 30 tahun lalu. Maktok meninggalkan 5 anak, 23 cucu dan 10 orang cicit.. Moga Maktok ditempatkan di kalangan orang beriman... Al- Fatehah...

Kami merinduimu maktok. Terima kasih Allah kerana meminjamkan kami insan semulia ini. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas maktok. Semoga maktok tenang di sana & semoga maktok ditempatkan di kalangan yang beriman serta ditempatkan di jannahMu ya Allah. Amin. She will be dearly missed. Al-Fatehah.


Tuesday, March 19, 2013

Friday, March 15, 2013

maktok



dah janji nak cerita pasal maktok kan? this is my lovely maktok, ibu kepada ibuku. Ahad, 3 Mac dia dimasukkan ke ICU dan Isnin 4 Mac keadaannya amat teruk sekali. kitorg anak-anak, menantu-menantu & cucu-cucu dia dah berkampung kat Ampang Puteri Specialist Hospital dan dah standby dan redha dengan apa yang bakal berlaku.

 it was a sad sad day for us. adikku lepas tengok maktok. menangis teresak-esak dia sambil my mum pujuk dia




4 Mac - 4 beradik. Tough decision to make. By this time 2pm tomorrow (5 Mac), kalau takde ape-ape perubahan, family kena decide sama ada cabut oksigen or biar berterusan. So far, maktok takde respond, blood pressure makin turun. We only hope for a miracle to happen


jangan berhenti berharap


 Text from Dato Dr Zaki time Maghrib 4 Mac. Allahuakbar, Kau yang maha mengetahui dan mendengar. hanya keajaiban yang kami pinta ketika ini




Segala yang berlaku adalah ketentuanMu ya Allah. Amin ya robbal alamin. Ini update pada pukul 11 malam 4 Mac


 Selasa 5 Mac. pagi maktok ada perubahan, tetapi sangat sedikit. kitorg semua tak kerja, masih berkampung di hospital. Rizqy pun melawat toknek

adikku yang doktor tu pun balik dari Singapore & dia explained everything kepada semua family tentang condition maktok. lega ada doktor dalam family, at least kitorg betul-betul faham apa yang berlaku kat maktok. maktok kemungkinan menghidap penyakit Stevens Johnson iaitu penyakit kulit yang boleh bawa maut disebabkan allergic kepada ubat. tapi itu kemungkinan kecil. badan maktok bloated sebab kidney tak berfungsi. tapi good news - jantung & otak masih ok. jadi Udin cakap, kita doa supaya 2 benda tu tak serang maktok. kalau heart attack & otak rosak, mungkin harapan dah takde. tapi kemungkinan untuk diserang ada sebab kidney dah rosak. bila kidney rosak, darah tak pam ke seluruh badan, jadi kemungkinan oksigen tak sampai otak & otak akan rosak & juga akan diserang heart attack. kata Udin lagi, maktok dah masuk ICU, jangan risau sebab ICU dan pasukan ICU adalah yang terbaik di hospital. jadi, berdoa supaya maktok kuat semangat & Allah masih panjangkan umur dia. maktok akan ok cuma ambil masa, bukan dalam masa terdekat. so bila dengar macam tu, semua lega. Rabu, semua back to normal routine masing-masing.


 secara kesimpulan, update di atas adalah pada hari Khamis 7 Mac setelah 5 hari maktok kat ICU

Jumaat 8 Mac, maktok dah buat dialisis untuk buang air dan lebihan ubat dalam badan. Sabtu 9 Mac, dia dipindahkan ke isolation room sebab ada jangkitan bakteria di paru-paru dan tekak, jadi takut jangkit kat pesakit lain, so masuklah isolation room & untuk elak dia dijangkit oleh pelawat jugak yang mungkin membawa bakteria. untuk story dengan lebih lanjut, silalah baca catatan sepupuku yang jaga maktok kat hospital. ku copy paste daripada blog dia.




Hanya catatan ringkas untuk kenangan saya..

Kronologi :

31/1-1/2 - Maktok admitted Damai Service Hospital, Taman Melawati - Kaki maktok bengkak sampai tak boleh jalan.Wani annual leave jaga maktok sampai kaki maktok surut dan discharge 1/2. Masa ni doktor buat procedure colonoscopy, masukkan camera dalam badan untuk periksa usus, perut. Alhamdulillah tak ada yang serius.

22/2 - 25/2 - Maktok admitted lagi di Damai Service Hospital, Taman Melawati. Kali ni maktok demam panas tak kebah, susah nak tido dan tak ada selera makan. Agak mencabar bila maktok perlu dipujuk untuk makan,mandi. Siap bawa maktok jalan-jalan bilik nursing baby saja nak bagi maktok kuat sikit. Alhamdulillah maktok nak ikut bila dipujuk. Wani jaga maktok dari 22hb malam tu sampai 24/2. Maktok makin pulih. Demam on off. Doktor cakap maktok ada kencing manis tinggi. Maktok berkeras membantah. Dia cakap dia tak ada kencing manis sepanjang hidup. Dah sebab doktor yg cakap mcm tu so kami ikutkan plan ubat doktor. Doktor bagi maktok liver tonic dan ubat gout juga. Dah nama pun doktor specialist takkan kita nak bangkang? Maktok discharge 25/2 tapi demam belum pulih sepenuhnya. Apala punya hospital ni?..

27/2 - Mama call bgtau nak hantar maktor ke Ampang Puteri Specialist Hospital. Dia tak boleh tidur dan tak terurus. Ingat dah makin sihat. Rupanya makin teruk. Jiran paksu pakar bedah di APSH dtg rumah nak tengok keadaan maktok. Tgk ubat-ubat yg Damai Service Hospital bagi, dia suruh stop makan. Kena bawak maktok immediately ke hospital APSH. Maktok tak boleh tidur, badan gatal-gatal, demam, mulut ada ulser & sakit badan. Ya Allah makin kuat sakit maktok. Doktor detect kidney maktok failed and ada lung infection.

1/3 - Bilik Premier 1, tgkt 4. Maksu suruh wani jaga maktok di hospital. maktok agak susah dipujuk. Maksu minta Wani jaga dan pujuk maktok. So far masa Wani jaga, maktok ok. Cuma pelawat yang datang tak kira masa buat maktok rimas. Dia minta semua balik. Dia nak rehat. Maktok diberi ubat tido tapi dia tak boleh tido, so restless. Macam meracau pun ada. Kesian. Wani layankan jela apa yang maktok nak. Nasib ada nurse membantu.

2/3 - Tukar bilik ke bilik Bilik Premier 7, Tgkt 4. Bilik ni besar sikit. maktok tetap dgn keputusan tak nak org dtg melawat dia. Kesian tapi takkan la kita nak halau org datang melawat? Wani tak sampai hati. Cuma boleh pesan jgn bercakap dgn maktok. Maktok boleh makan tapi cuma bila bersuap, baru dia makan banyak. Makan sendiri sikit je. Maktok bernafas ikut mulut. Still susah nak tido, tido pun kejap-kejap. Badan gatal-gatal. Buang air kecil pun sikit je. 

3/3 - Pukul 5.30am maktok minta nak mandi. Nurse tak bagi. Wani susah hati tengok maktok mcm ni. Penat tak tido, sakit badan lg. Dia cakap kalau tak bagi maktok mandi, bagi maktok duduk kat kerusi.Wani dengan bantuan nurse pun tolong papah maktok duduk kat kerusi. Tapi bila dah duduk kat kerusi, maktok tak selesa. Dia nak naik katil balik. Masa ni sangat mencabar. Maktok tak boleh support diri dia sendiri. Lembik lutut. So kami yang papah dia ni semua support badan dia. Tak boleh nak bertahan so kami turunkan badan maktok ke lantai. Ambil bedsheet dan bantal bagi maktok baring. Panggil staff lelaki kat ICU dan pak guard untuk tolong angkat maktok semula ke katil. Ya Allah tuhan je yang tahu perasaan ni. Bila maktok dah kembali ke katil, nurse terus bagi oksigen. Wani berkali-kali minta maaf kat maktok. Rasa bersalah sgt. Menangis sampai nurse pujuk. Bila keadaan dah tenang, Wani call abah, paksu, pakcik semua adik beradik mama suruh datang hospital. Wani panic plus tak tido lg. Wani tolong nurse lap badan maktok, bersihkan katil, tukar baju. Pada masa tu maktok perlukan Wani. Wani buat sehabis baik untuk selesakan maktok. Maksu suruh Wani balik rumah dan tido dulu. Tapi petang tu rupanya doktor suruh masukkan maktok ke ICU. 

*ni tarikh birthday mama. Mama sgt sedih. Kami faham.

Malam tu Wani pergi ICU nak tgk keadaan maktok. Maktok cuba nak tido tapi agak lambat. Wani saja taknak pergi dekat dengan maktok sebab Wani taknak kacau maktok tido. Walaupun berat hati ni nak tinggalkan maktok, tapi ini jalan terbaik untuk bantu pulihkan maktok. Nurse cakap dia meracau panggil nama Wani. Wani minta maaf maktok.

4/3 - Maktok sangat kritikal. Semua adik beradik maktok, anak menantu, cucu dah ada kat luar ICU. Doktor cakap harapan tipis. Hati ni sedih sgt. Baca surah Yaasin berkali-kali kat luar ICU. Badan maktok membengkak. Kulit menggelupas.

5/3 - keadaan maktok tak menunjukkan perubahan malah makin teruk. Doktor cakap major organ maktok slowly shut down. Doktor suruh bersedia untuk sebarang kemungkinan.Maktok hanya bergantung kepada alat pernafasan.Kami dah redha dengan Qada' Qadar Allah. Permudahkanlah.

6/3 - Doktor cakap  "not getting any worst than yesterday". ada slightly improvement. Doktor cakap hanya doa dan mereka akan usaha. 

7/3 - Doktor advice untuk dialisis. Daripada dialisis, air banyak keluar dari badan maktok, darah pun dicuci untuk bantu buah pinggang maktok berfungsi. Makin ada improvement but still critical. Maktok mula bergerak bila kita panggil dia. Ada tindakbalas. Doktor dah mula kurangkan ubat tido. Mata masih tertutup tapi maktok dah boleh mendengar.

8/3 - Sekali lagi dialisis, badan maktok dah mula lembut. Tak la tegang dan membengkak. Jantung kembali kuat, buah pinggang mula berfungsi cuma slow. Doktor bagi ubat untuk bantu maktok buang air dalam badan. Maktok buka mata. Bila Wani bercakap di telinga maktok, maktok bergerak kaki dan tangan. Cuma BP akan jadi tinggi. Jadi kami ambil keputusan untuk tak bercakap dgn maktok. Dia mungkin excited, so struggle dan BP jd tinggi.

9/3 - Kami ke Ipoh. Meminang buah hati sepupu kami. Berat hati tapi Pakcik tunggu di hospital. Doktor pindahkan maktok ke Isolation Room sebab ada jangkitan dalam paru-paru. Bakteria tu boleh berjangkit kat patient lain. Better maktok kat dalam tu. Balik dr Ipoh, Wani terus ke hospital dgn family Wani. Wani dapat masuk sekali je. Lepas tu untuk mengelakkan bakteria keluar masuk bilik tu, kami decide untuk tgk dr luar je.

10/3 - Keadaan maktok masih sama. BP tinggi kalau nurse dan doktor masuk. Bila doktor panggil, maktok bergerak. Its a good sign.

11/3 - Maktok dah start physio. Alhamdulillah. Doktor cakap mesin pernafasan dah pun dikurangkan mode. Buah pinggang pun dah makin pulih, BP stabil juga. Cuma infection tu je yg belum kurang. Doktor nak bg maktok bernafas sendiri, biar muscle maktok yg dah lama tido tu digerakkan. Nak kembalikan maktok ke keadaan asal. Doktor happy dengan keadaan maktok yg makin stabil. 

12/3 -Wani baru start keje hari ni. maktok on physio lg. dpt update dr cousin yg pi melawat. Insyallah kalau maktok ok, esok doktor nak cabut tiub ventilator tu. Maknanya pernafasan maktok makin pulih.

13/3 -  Doktor dah buka ventilator machine. Maktok boleh bernafas sendiri. Alhamdulillah. Dh sedar dan boleh bercakap pun. Cuma perkataan yang keluar dari mulut maktok ialah "Ya Allah" berulang kali. Maktok kuat. Doktor masih bg maktok minum susu thru tube. Masih ada lagi infection dalam paru-paru.

14/3 - Maktok masih lg menjalani physio dari katil. Minum susu dan doktor nak bagi maktok rehat. Doktor nak monitor infection maktok biar clear terus. Kalau dah clear infection tu, baru maktok boleh keluar dari isolation room tu. Kalau dah stabil maktok boleh keluar dari ICU. Mungkin masa agak panjang untuk pulih kan maktok. Tapi asal ada ikhtiar, Allah pasti bantu. Wani ke hospital ptg tu, tapi boleh masuk dalam bilik tu seminit je. Bergenang air mata bila maktok merayu minta buka ikatan tangan. Ya allah.. sayu..

15/3- Alhamdulillah.. Maktok dah boleh keluar dari ICU masuk wad biasa. Malam ni Wani jaga maktok. Doakan Wani kuat dan boleh bantu maktok kembali seperti sedia kala.

** Untuk setakat ni, ikhtiar, usaha dan doa kami masih dipermudahkan Illahi. Kami berdoa agar dapat mendengar suara maktok semula. Mungkin proses untuk pulihkan maktok akan ambil masa yg lama, tapi kami akan usaha. Insyallah dengan izinNYa..

Maksu, Wani tak mampu nak tolong dari segi wang ringgit. Hanya mampu membantu dari segi sokongan dan bantuan sepanjang maktok sakit ni. Jasa dan pengorbanan maksu sangat besar. Allah sahaja mampu membalas. Terima kasih maksu. Terima kasih Allah kerana mengurniakan kami seseorang bernama maksu.


Daripada akak untuk Wani, terima kasih kerana sudi menjaga maktok. Untuk maksu, terima kasih sebab keluarkan duit berpuluh ribu untuk membiayai kos maktok di hospital. Takde perkataan yang nak diungkapkan, tapi Allah mengetahuinya & hanya Allah yang dapat membalas segalanya. Kepada yang lain, jangan putus berdoa untuk maktok, semoga dia sembuh seperti sediakala. Amin..


50 Perkara Penting Drpd Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary

50 Perkara Penting Drpd Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary
(Hadiah istimewa saya untuk orang melayu muslim)

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarkatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan.

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo , New York dan London . Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?

11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa Dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka marah.

14. Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil; ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik.

15. Saya tak kisah kalau saya tak buat semua ini. Saya boleh tak buat apa-apa dan balik ke Alor Star. Tetapi saya rasa hidup ini sia-sia. Orang Kedah kata kalau mati nanti mata tidak tutup rapat kerana tanggungjawab depan mata kita tidak buat. Orang lain ambil kekayaan kita, ambil hak kita dan pergunakan kita, kita masih tidak buat apa-apa !

16. Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak.

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha.

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukakan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak kata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat. Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki). Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan .

30. ……kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi nakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.

34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab. Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab kenapa orang Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju . Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.

39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar). Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar . Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi.

50. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan.

Terima kasih kerana baca hingga habis.
Jika anda rasa artikel ini baik utk dikongsikan.
Sila SHARE.